subota, 11. listopada 2014.

Svetovidov hram na Pešteru

Svetovidov hram na Pešteru

Arheolozi otkrili su na jednom od brda Pešterske visoravni konstrukcije za koje se pretpostavlja da su ostaci staroslovenskog hrama.

Satelitski snimci


Radi se o svetilištu, četiri kamene konstrukcije na samom lokalitetu, koji se sastoje od jednog prilaznog pravougaonog dela, centralnog dela koji je kvadrat, obuhvaćen kružnim zidom. Kod dve su ulazi okrenuti prema istoku, kod druge dve prema zapadu.

Na osnovu nalaza materijala koji je pronađen u sondama ukazuje da se radi o X veku.

Pešter


Pešterska visoravan (poznata i samo kao Pešter) je krška visoravan (nadmorska visina od 1100-1250m) u jugozapadnoj Srbiji, jugoistočno od Sjenice. Pešterska visoravan je pogodna za ispašu ovaca (kraj je poznat po proizvodima koji dolaze od peštersko-sjeničkih ovaca, poput pešterskog sira).[nedostaje izvor] U Peštersku visoravan spada i Peštersko polje (nadmorska visina od 1150m), površine od 63 kvadratnih kilometara. Pešterska visoravan sadrži mnoge ponornice, od kojih je najveća Borovštica. Stanovništvo čine Bošnjaci i Srbi, a ima i nešto Albanaca na krajnjem istoku oblasti (prema Kosovu).
Pеštеrsка visоrаvаn је izvоrištе trеsеtа koji svојim biоpоtеnciјаlоm spаdа u nаjкvаlitеtniјi trеsеt, kako u Еurоpi, tако i u svеtu.

Izvor: http://mondo.rs/a636708/Info/Drustvo/Nadjen-staroslovenski-hram-na-Pesteru.html

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:461911-Staroslovenski-hram-na-srpskom-Tibetu 

http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/511/Zanimljivosti/1444971/Kolosalno+svetili%C5%A1te+Slovena+na+Pe%C5%A1teru!.html

Nema komentara:

Objavi komentar