subota, 11. listopada 2014.

Perunov Idol u Parku Prirode Učka

Perunov Idol
Sam kip je samostalno djelo autora Marka Vrbana, inače člana naše udruge. Nakon što je cijeli projekt osmišljen i proveden, udruga je odlučila pokloniti ga javnoj ustanovi "Park Prirode Učka". Nedugo nakon toga, 30. lipnja 2013. godine, Perunov kip je svečano postavljen na istoimeni vrh iznad Mošćenica (800 m n/v) koji je dio mitsko-povijesne staze "Trebišća-Perun".

Perun je prikazan u jednom od najčešćih tradicionalnih prikaza – s četiri strane – jer s vrha planine motri sa svoja četiri lica na četiri strane svijeta. U drugih Slavena koji su dulje zadržali svoju izvornu vjeru, taj se njegov autribut razvio i u posebno božanstvo – Svantevida. Na svakoj od svojih strana Perun u rukama drži jedan od svojih božanskih atributa – strelicu, hrastovu grančicu, sjekiru i gromoviti znak. U kruni su mu prikazani različiti nebeski simboli – kolo sunca i zvijezde. U podnožju se nalazi orao koji predstavlja samog Peruna kao nebesku pticu, te jelen i ljudski likovi koji predstavljaju sav ostali živi svijet.





Izvor: http://perunovasvetinja.hr/post/15

Predstavljamo prvi kumir praslavenskog boga Peruna postavljenog u Hrvatskoj (na vrhu brda 'Perun' na Učki), nakon više od tisuću godina. 

Nema komentara:

Objavi komentar