srijeda, 10. siječnja 2018.

Japodska jama - Staroslovensko svetilište Peruna / Kresnika kod Ilirske Bistrice

  Japodska jama - Staroslovensko svetilište Peruna / Kresnika kod Ilirske Bistrice


U pećini iznad Ilirske Bistrice pronađeno je staroslovensko svetilište, posvećeno Kresniku (lokalnoj verziji Peruna). Lik boga uklesan je u zid, a pored njega su sunčevi točkovi (jao, nadam se da koristim prave reči, dugo je otkad sam učila "srpskohrvatski" ...). Ludo je to, da za letnog solsticija sunce obasja (navodni) lik Kresnika / Peruna. 

Stilizirana figura je visoka 12,3 cm in široka 15,2 cm. Vrezi so globoki od 3 do 5 mm. Glava je nakazana s polkrogom, telo je pokončna črta, iz katere izhaja ena roka, ena roka ter razširjene ‘noge’. Na koncu roke so vrezani dve črti, od katerih ena roko seka. 

Japodska jama leži približno na sredini Ilirskobistriškega fosilnega plazu, slabe tri kilometre zračne črte severovzhodno od Ilirske Bistrice. Po podatkih Elektronskega katastra jam (2013) je jama s katastrsko številko 7691 dolga 15 m in globoka 8 m, klasificirana pa je kot “spodmol, kevdrc”. Strop jame se je že pred časom udrl, zato je danes vhod vanjo približno 5x3 m velika ovalna odprtina s strmimi stenami, ostanek stropa pa prekriva južni del jame. 


Nema komentara:

Objavi komentar