nedjelja, 20. rujna 2015.

Tar

Tar - Bog



Staroslovenski bog Tar je, prema predanju, zbog lepote predela izabrao upravo ovu planinu za svoj dom. Tako je Tara, smeštena u jedan od najprivlačnijih delova Srbije sa gustim četinarskim i listopadnim šumama, bujnim pašnjacima i prostranim livadama, i dobila ime. Slovenski mit kaže da je moćni bog Tar posetivši jednom prilikom ovu planinu, rešio da ostane na njoj zauvek. Da nastavi svoj božanski život, baš na ovom prelepom mestu. Otuda Tari ime, po bogu Taru, i zbog toga je veoma često zovu i „božanska“ planina.

četvrtak, 10. rujna 2015.

Runa Alatir

Runa početka i kraja svega što postoji, predstavlja oca svog kamenja. U magijskom smislu predstavlja oltar na kome su prinošene žrtve i osnovu svakog magijskog principa.

Runa Matislava

Matislava ili Bereginja predstavlja ženski materinski princip. Povezana je sa porođajem, bogatstvom i svim onim što predstavlja zemlju. Ona udahnjuje život dušama. Istovremeno je i runa bogatstva i obilja.

Runa Vetar

Predstavlja Velesa i Svetovida. Ovo je runa znanja, nadahnuća i konstantnog kretanja. Predstavlja unutrašnju kreativnu silu i znanje svakog čoveka povezanu sa umetnošću i stvaralaštvom.

Runa Krada

Krada znači "govoriti" i označava mesto u hramu na kome su se prinosile žrtve i predstavlja runu pročišćenja.

Runa Dajbog

Dajbog predstavlja materijalno i duhovno bogatstvo, radost i sveprisutnu ljubav. Istovremeno predstavlja darove, koje dajemo, darove koje primamo i naš lični rog izobilja.

Runa Jeste

Predstavlja boginju Živu, Dajbogovu ženu. Simbolizuje kretanje rast i život, sam po sebi. Ona daje život svemu što raste i daje mogućnost kretanja svemu što postoji. To je runa koja omogućava kretanje krvi kroz naše vene.

Runa Rok

Predstavlja uticaj nepoznate sile i vezu svih stvari što postoje. U metafizičkom smislu predstavlja mrežu, koju nam je isplela sudbina i pomaže nam da se povežemo sa svim stvarima u našoj okolini.

Runa Istok

Predstavlja izvor i silu koja je u stanju mirovanja. Momenat u kome čovek treba da stane, prikupi snagu i razmisli o svemu. U magijskom smislu je runa mirovanja i leda.

Runa Vesna

Vesna ili Ljelja predstavlja boginju Vesnu, proleće, runa je intuicije , cvetanja i radosti . Prevod reči Ljelja znači: "Devojka koja se igra". Ćerka je boginje Matislave, žena boga Jarila i povezana je sa emocijama .

Runa Mir

Predstavlja runu čoveka i njegovu sudbinu, koju na svom čarobnom vretenu plete boginja Mokoš. Ona je runa Belboga i predstavlja zaštitu svih belih božanstava. Reč "mir" na staroslovenskom znači rod ili skup. Ovo je istovremeno runa harmonije i poretka i štiti od sila haosa.

Runa Nužda

Predstavlja boga Vija, tačnije boga smrti, tame i ono što čovek nikako ne može da izbegne. Predstavlja zastoj i pritisak na materijalnom planu. U magijskom smislu predstavlja prepreku na našem životnom putu, koja nam pomaže da rastemo .

Runa Opora

Reč opora znači oslonac, otadžbina i predstavlja stub i srce svake zemlje u kojoj se čovek rodi. Samim tim predstavlja i nasleđe predaka. U magijskom smislu predstavlja čovekovu otadžbinu i šamansko drvo uz pomoć kojeg se šaman penje da bi pričao sa bogovima, kao i podršku bogova i poziv da čovek ne odustaje.

Runa Perun

Predstavlja staroslovenskog boga groma i elektriciteta. On štiti red i poredak od sila haosa, loše energije i situacija. U magijskom smislu predstavlja ljudsku psihu i šamansku inicijaciju, odnosno prelaz iz jednog sveta u drugi.

Runa Raduga

Na staroslovenskom jeziku znači duga i predstavlja put u fizičkom i duhovnom smislu. U magijskom smislu, Raduga predstavlja svaki put koji ima srce i koji nas vodi do boljeg upoznavanja sebe i svojih ličnih potencijala.

Runa Sila

Sila predstavlja vojnu pobedu, a istovremeno i duh ratnika koji je rešen da pobedi i da ne dozvoli da mu bilo šta stane na put. U magijskom smislu može dovesti do razrešenja nejasnih i teških situacija.

Runa Treba

Treba predstavlja trenutak odluke u kojem čovek prinosi sebe, svoj ego, kao žrtvu bogu i počinje da živi svoju prirodu.

Runa Ud

Ud predstavlja boga Jarila, muški polni organ i nabujalu kreativnu, preobražujuću energiju proleća, kao i snagu ljubavi i strasti, koja oplođuje pustoš haosa, koji je napravila zima. Runa Ud, odnosno Jar je ono što muškarca čini muškarcem, a ženu ženom.

Runa Crnobog

Runa predstavlja antipod svetlih bogova. Ukoliko runa Belboga predstavlja silu poretka i reda, toliko runa Crnboga predstavlja haos. Runa Crnboga ne predstavlja zlo, nego predstavlja rešenje poretka na taj način što mu širi granice i ruši stare i beskorisne energije. Istovremeno predstavlja izlaz iz svakog zatvorenog sistema.

Vij

Vij - Bog Magije

Vij


Staroslovenski bog donjeg sveta koji upravlja mrtvima i svega sto se vezuje za guste i mracne šume. Kao gospodar magije može ljudima pomoci da se povežu sa silama prirode, što je neki put delovalo zastrašujuce. Predstavljen je kao crno gusto drvo sa ogromnim kapcima i često je takvo drvo u šumi bilo portal za donji svet i po selima u Srbiji postoje takva drveca koji su ljudi nazvali "Zapis drvo". Često su takva drveca bili prolazi u drugi svet ali se nisu svakom otvarali. Svako ko bi posekao to drvo ili odlomio granu bio bi izložen lošoj sreći.
- Verovatno Velesov sin i Devaane - verovatno POLEL, POLELJ